'Heeft u eerder lesgegeven?'

Uitgelicht op: 05-03-2018 om 16:20 in: Deelnemers

Hoe zit het met onze column? Het is de omgekeerde wereld: een van mijn leerlingen, Luuk, stuurde mij deze reminder per mail. Twee weken geleden vroeg ik hem of hij samen met mij een column wilde schrijven over onze belevenissen. Je leest het goed: onze belevenissen. In een lokaal is er een wisselwerking tussen leraar en leerling, dus waarom niet ook in deze column?

Workshop 'Lesgeven vanuit vertrouwen'

Uitgelicht op: 19-02-2018 om 14:49 in: Deelnemers

Eerst De Klassers Martina, Anouk en Gepko geven op maandag 5 maart de workshop 'Lesgeven vanuit vertrouwen' bij stichting NIVOZ in Driebergen. Ben jij net voor de klas begonnen in het voortgezet onderwijs? Dan kan deze dag je een verrassend perspectief geven op lesgeven.

Column Tim - Wat is er nog waar?

Uitgelicht op: 05-02-2018 om 13:59 in: Deelnemers

‘Meneer, wat is er dan nog waar?’ riep Freek uit, nadat ik mijn V6-klas net een experiment had laten ondergaan. De ene helft van de klas had een foto van een demonstratie gekregen waarbij een fotograaf heel dicht op de demonstranten stond. De andere helft kreeg een foto waarbij de fotograaf de demonstratie van bovenaf vastlegde. Ik had ze de opdracht gegeven om bij de foto een onderschrift te schrijven. ‘Een drukbezochte demonstratie in de straten van Franse stad’ kwam ongeveer vier of vijf keer voorbij. De andere helft van de klas: ‘Niemand echt geïnteresseerd in Franse demonstraties’. De verschillende foto’s hadden dus een heel ander beeld gegeven over hoe drukbezocht de demonstratie eigenlijk was. Het deed ze denken aan Donald Trump die zijn inauguratie de drukstbezochte inauguratie in de geschiedenis van Amerika vond.

Column Lidewij - Onderwijsdroom

Uitgelicht op: 01-02-2018 om 11:47 in: Deelnemers

Nu ik erop terugblik, wist ik het eigenlijk altijd al. Ik zat in groep vier bij juffrouw Tonny. Op achtjarige leeftijd had ik weliswaar een rijke fantasie, maar de dagdroom die ik destijds had was niet bepaald onrealistisch en vulde mijn gedachtes die dagen continue. Mijn dag was niet compleet en ikzelf niet verzadigd, als ik dat ene moment in de klas niet had gehad. Dat ene contactmoment met het meest machtige voorwerp van ons lokaal. Het legergroene krijtbord: een kant mét lijntjes, een groot egaal middenvak én op de achterkant? Ruitjes… .

Column Sophie - Transitie

Uitgelicht op: 23-01-2018 om 14:19 in: Deelnemers

Een continu draaiende wereld zorgt altijd voor transitie. Of we het nu hebben over de stormachtige veranderingen van het weer, de energietransitie of de transitie van het politieke klimaat in Amerika; veranderingen zijn onvermijdelijk. De meest intrigerende transitie is toch wel die van een leerling in een schooljaar. Zeker op de school waar ik werk; een school waarbij iedereen losse vakken kan volgen als bijscholing of als extra poging om tóch dat diploma te halen. Een gevolg is dat het merendeel van de leerlingen uit het vertrouwde schoolnest wordt geplukt, los van vele vrienden die wél al gaan studeren, om vervolgens in een klas gegooid te worden waar 90% elkaar nog niet kent. Alles is ineens anders. Zo ook voor Tom.

1 van 49
Volgende