Column Harm - Onverwacht horizon verbreed

Uitgelicht op: 18-05-2017 om 11:53 in: Deelnemers

Twee jaar geleden solliciteerde ik op het traineeship Eerst De Klas met hele duidelijke doelen. Ik wilde mijn onderwijsbevoegdheid halen, twee jaar kijken of het onderwijs iets voor mij is om vervolgens toch het bedrijfsleven in te gaan. Na x jaar kan ik altijd nog terug het onderwijs in.

Ik zou in deze column nu van alles kunnen vertellen over mijn ervaringen in het onderwijs. Ik vind veel namelijk echt fantastisch. Iedere dag voel ik me weer een kind. Weliswaar een iets groter kind dan mijn leerlingen, maar toch wel een kind; heerlijk! En dan toch houd ik vast aan mijn uitgestippelde route van twee jaar geleden; ik stop. Maar daar ga ik niets over vertellen. Ik ben de laatste weken namelijk steeds beter in gaan zien wat de o zo bekende ‘Baaktrainingen’ en ‘persoonlijkheidsweekenden’ mij hebben gebracht.

In het eerste jaar had ik het zo druk met vakdeficiëntie en de reguliere lerarenopleiding, dat ik werken aan mijn persoonlijke ontwikkeling zonde van mijn tijd vond. Laat mij maar lekker die vakjes knallen en lesgeven; “ik hoef mijzelf daar echt niet voor te leren kennen / veranderen!”. Inmiddels merk ik dat, ondanks mijn sceptische houding het eerste jaar, de Baaktrainingen en persoonlijkheidsweekenden mij enorm hebben veranderd. Ik heb veel inzicht gekregen in mijn eigen valkuilen en allergieën, maar misschien nog wel belangrijker is dat ik meer begrip heb gekregen voor andere persoonlijkheden.  

Persoonlijke ontwikkeling op dergelijke gebieden is voor mij nooit een doel geweest. Misschien niet omdat ik geen idee had van het bestaan, uit desinteresse of omdat ik het niet nodig vond. Gelukkig kwam het toch op mijn pad. Mijn horizon is weer een stukje breder geworden.