Column Jouke - Een evenwichtig 2018

Uitgelicht op: 16-01-2018 om 12:25 in: Deelnemers

Evenwicht beschrijft een situatie waarin zonder verstoring geen verandering zal plaatsvinden. Dit omschrijft maar al te goed wat er de afgelopen anderhalf jaar precies niet heeft plaatsgevonden. Hoe doe je dat eigenlijk, je eigen evenwicht vinden? Er is geen simpel stappenplan voor of een logisch algoritme.

Terwijl ik leerlingen uitleg hoe je de evenwichtsconstante kunt gebruiken, probeer ik als een malle om wat evenwicht te krijgen in mijn eigen leven. Is het een kwestie van gewoontes; gewoon in het ritme komen? Of is het een kwestie van de komende drie maanden tot op de minuut hebben gepland? Of gewoon minder zeuren en meer werken? Misschien is het wel een combinatie van alle zelfhulpboeken en remedial coachtrainingen bij elkaar. Misschien werkt het voor iedereen een klein beetje anders, waardoor niets voor iedereen werkt.

Soms visualiseer ik het leven als een soort multidimensionale sinusoïde. Zorg ervoor dat we allemaal op een redelijk niveau staan door er aandacht aan te geven. Maar zodra je aandacht geeft aan de ene dimensie, gaan de andere n dimensies naar beneden. Wellicht is dit ook wel het mooie van het leven. Het zou immers snel saai worden als het leven een vlakke lijn zou zijn in één dimensie.