Column Karlijn - Hoog bezoek

Uitgelicht op: 12-09-2017 om 15:43 in: Deelnemers

Op maandag zit ik zoals gewoonlijk te werken op de afdeling Hoger Onderwijs bij de Onderwijsinspectie. Aangezien het op maandag topdrukte is, schuift een inspecteur van het Voortgezet Onderwijs aan in ons kantoor waar nog een plekje vrij is. Ze stelt zich voor, we drinken koffie, kletsen wat over het inspectiewerk en praten over het weekend. Een dag later staat bij ons op school de trainingsmiddag voor de mavo op het programma. Over een paar maanden wordt hoog bezoek van de inspecteur verwacht en het mavoteam wordt voorbereid. Docenten krijgen trainingen en gaan bij elkaar in de les kijken. Alles om een goede indruk te maken. De sfeer in het team is al licht gespannen en in de afgelopen weken is het woord inspectie al vaker gevallen dan in het hele vorige jaar.

Kleine meevaller voor mij is het feit dat ik geen mavoklassen lesgeef. De inspecteur zal dus niet zomaar mijn les binnenwandelen. Het afgelopen jaar heb ik echter ook regelmatig hoog bezoek gehad in mijn lessen. Hoog bezoek in de vorm van de sectievoorzitter, collega’s, schoolbegeleiders en mijn begeleider vanuit de universiteit. De nacht voorafgaand aan mijn eerste lesbezoek heb ik geen oog dicht gedaan. Wat als mijn les niet goed in elkaar zit? Wat als ik geen goede indruk maak? Wat als de leerlingen mijn les op stelten zetten? Falen voor de klas was op dat moment letterlijk mijn grootste nachtmerrie.

Na het eerste lesbezoek volgden er echter nog velen, vaak op mijn eigen verzoek. Want wat is het fijn om een expert mee te laten kijken met de lessen. Handenvol tips en tricks heb ik meegekregen door deze lesbezoeken en toe kunnen passen in alle lessen die volgden. De geobserveerde lessen werden ontspannen nabesproken onder het genot van een kopje koffie en we hebben gelachen om de bijdehante opmerkingen die leerlingen in mijn lessen maakten. De eerste lesbezoeken voor dit jaar heb ik ook al gepland. Niet alleen komen collega’s in mijn les kijken, ook schuif ik graag achterin aan bij collega’s. Van elkaar kun je immers ontzettend veel leren!

Terug naar de personeelskamer waar het mavoteam zich ondertussen heeft verzameld. Wat zal het een opluchting zijn als dit bezoek weer achter de rug is. En wat hoop ik dat er ook ontspannen een kopje koffie gedronken kan worden na afloop. Want uiteindelijk staan docenten, schoolleiding en inspectie allemaal voor hetzelfde: beter onderwijs voor iedereen. Als ik op school om me heen kijk en zie hoe hard daarvoor gezwoegd wordt, weet ik zeker dat er na afloop niet alleen een kopje koffie gedronken kan worden, maar een fles champagne ontkurkt mag worden.