Column Lidewij - Onderwijsdroom

Uitgelicht op: 01-02-2018 om 11:47 in: Deelnemers

Nu ik erop terugblik, wist ik het eigenlijk altijd al. Ik zat in groep vier bij juffrouw Tonny. Op achtjarige leeftijd had ik weliswaar een rijke fantasie, maar de dagdroom die ik destijds had was niet bepaald onrealistisch en vulde mijn gedachtes die dagen continue. Mijn dag was niet compleet en ikzelf niet verzadigd, als ik dat ene moment in de klas niet had gehad. Dat ene contactmoment met het meest machtige voorwerp van ons lokaal. Het legergroene krijtbord: een kant mét lijntjes, een groot egaal middenvak én op de achterkant? Ruitjes… .

Column Sophie - Transitie

Uitgelicht op: 23-01-2018 om 14:19 in: Deelnemers

Een continu draaiende wereld zorgt altijd voor transitie. Of we het nu hebben over de stormachtige veranderingen van het weer, de energietransitie of de transitie van het politieke klimaat in Amerika; veranderingen zijn onvermijdelijk. De meest intrigerende transitie is toch wel die van een leerling in een schooljaar. Zeker op de school waar ik werk; een school waarbij iedereen losse vakken kan volgen als bijscholing of als extra poging om tóch dat diploma te halen. Een gevolg is dat het merendeel van de leerlingen uit het vertrouwde schoolnest wordt geplukt, los van vele vrienden die wél al gaan studeren, om vervolgens in een klas gegooid te worden waar 90% elkaar nog niet kent. Alles is ineens anders. Zo ook voor Tom.

Column Jouke - Een evenwichtig 2018

Uitgelicht op: 16-01-2018 om 12:25 in: Deelnemers

Evenwicht beschrijft een situatie waarin zonder verstoring geen verandering zal plaatsvinden. Dit omschrijft maar al te goed wat er de afgelopen anderhalf jaar precies niet heeft plaatsgevonden. Hoe doe je dat eigenlijk, je eigen evenwicht vinden? Er is geen simpel stappenplan voor of een logisch algoritme.

Column Jeffrey - Wet van behoud van energie

Uitgelicht op: 04-12-2017 om 14:21 in: Deelnemers

In de derde klas van de middelbare school was ik er al van overtuigd dat ik Werktuigbouwkunde wilde studeren en later in deze branche zou komen te werken. Wanneer mensen me dan vroegen wat ik later precies wilde worden, wist ik hier echter geen antwoord op te geven. “Iets met auto’s of zo”, was dan vaak mijn antwoord, terwijl ik er zeker van was dat Werktuigbouwkunde de studie was die het beste bij mij paste. Pas tijdens het afstuderen kwam ik erachter wat de reden was van dit vage antwoord: wist ik wel zo zeker dat Werktuigbouwkunde voor mij de juiste studie was? Ja, dat was het zeker, maar dat betekent niet dat je automatisch in deze branche gaat werken. En dat is gebleken.

Column Koen - Nieuwe docent, nieuwe school, nieuw onderwijs

Uitgelicht op: 28-11-2017 om 09:25 in: Deelnemers

“Wat hebben we het volgende uur?” “Meneer, ik heb mijn boek niet bij me…” “Ik had een 8,5 voor mijn vorige toets, ik was zo blij!” “Ah meneer, kunt u alsjeblieft geen huiswerk geven?” Dit zijn typische voorbeelden van uitspraken die leerlingen in Nederland dagelijks naar de hoofden van hun leraren slingeren. Herkenbaar voor elke leraar, van de onderwijsveteraan tot het kersverse groentje. … Behalve voor mij.

Vorige
2 van 35
Volgende