Column Thera - Dit jaar doe ik het anders

Uitgelicht op: 04-09-2017 om 10:00 in: Deelnemers

Laatst zat ik op een feestje ongegeneerd mee te genieten van de verhalen van een groepje oud-klasgenoten die in geuren en kleuren verhalen ophaalden over docenten van de middelbare school. De meeste verhalen gingen over excentrieke docenten met wollen sokken in sandalen of bizarre streken waar ze tot hun eigen verbazing een jaar lang mee waren weggekomen. Mijn eerste gedachte als docent was dat ik blij was dat deze mensen geen leerlingen van mij waren. Echter vroeg ik me vrij snel daarna af waarom ik dat dacht.

Column Judith - Lessen op orde, maar dan...

Uitgelicht op: 26-06-2017 om 22:09 in: Deelnemers

Gelukkig zijn er genoeg mensen met goed bedoelde adviezen. Was er een crash course lesgeven en een introductieprogramma bij de lerarenopleiding. Misschien heb ik selectief opgelet, maar van alle goed bedoelde adviezen heb ik met name meegekregen; wees vooral streng in het begin, daarna kun je werken aan de relatie. Na een jaar lesgeven en het volgen van de lerarenopleiding blijkt dit advies vooral de aanpak te zijn die hoort bij het handboek ‘Lessen in orde’ van Peter Teitler.

Column Jolien - Uniek

Uitgelicht op: 20-06-2017 om 14:05 in: Deelnemers

Dit is de laatste keer, realiseer ik me als ik om me heen kijk. Ik neem voor het laatst een toets af in mijn havo 2, de leukste tweede klas die ik ooit heb gehad. Ik heb net de blaadjes uitgedeeld en de leerlingen beginnen driftig te schrijven. Langzaam kijk ik rond en geniet van de geconcentreerde blikken. Mijn blik blijft hangen bij een leerling die ongelukkig kijkt. Ik wacht tot de ontspanning terugkeert en kijk dan weer weg.

Column Stefan - Onderwijs, wat is dat nu eigenlijk?

Uitgelicht op: 09-06-2017 om 17:06 in: Deelnemers

Onderwijs, wat is dat nu eigenlijk? “Zo begin ik mijn lessen altijd” zei ik in alle ernst op 24 augustus 2015, tijdens mijn allereerste les ooit. Ik had mijn leerlingen uitgelegd hoe de lessen eruit gingen zien komend jaar en was begonnen met een opstartopdracht. Sommige van mijn 31 leerlingen was het misschien niet opgevallen dat ik tijdens dit alles bloednerveus was. Maar wat geen van hen wist, was dat wat ik die ochtend deed grotendeels was gebaseerd op de kennis van een spoedcursus van één week.

Column Lyckle - Uitdaging en afwisseling

Uitgelicht op: 30-05-2017 om 14:28 in: Deelnemers

Toen ik twee jaar geleden op zoek was naar een baan had ik twee voorwaarden; het werk moest uitdagend en afwisselend zijn. Op basis van de vooroordelen lag een carrière in het onderwijs dus niet voor de hand. Eerst De Klas bood echter een afwisselend en uitdagend programma en zo werd ik toch natuurkundedocent in het voortgezet onderwijs.

Vorige
2 van 32
Volgende