Column Peter - In gesprek

Uitgelicht op: 04-05-2018 om 14:21 in: Deelnemers

Vrijdagmiddag, vlak voor de vakantie. Ik neem een diagnostische toets af bij havo 4 en zie dat één van mijn leerlingen, Kevin, bijzonder snel klaar is. Ik bekijk zijn blaadje en zie dat hij in plaats van de toets te maken, heeft opgeschreven waarom dat niet gelukt is en hoe hij zijn prioriteiten op dat moment anders stelde.

Column Daan - Sta eens stil

Uitgelicht op: 24-04-2018 om 16:50 in: Deelnemers

Als ik vertel dat ik natuurkunde heb gestudeerd en terechtgekomen ben op een middelbare school, dan gebeurt er soms iets interessants. Een reactie die ik dan namelijk vaak krijg, is dat mensen het zo goed vinden dat ik een universitaire studie heb gedaan en dan tóch kies voor het leraarschap. Dat ik niet voor het grote geld ben gegaan en niet geïnteresseerd ben in carrière maken, want tja, docenten verdienen niet zo goed toch? En daarbij is er ook geen carrièreladder waar je op kan klimmen. Ergens is dat natuurlijk positief, dat mensen reageren dat ze het mooi en goed vinden, maar wat ik tegelijkertijd ook hoor, is dat ik oh zo nobel ben dat ik me opoffer voor de samenleving om voor een klas te gaan staan en niet verder te groeien op de carrièreladder.

Column Gepko - Observeer, leer en waardeer

Uitgelicht op: 05-04-2018 om 18:57 in: Deelnemers

De leerlingen staan al voor de deur van het lokaal te wachten. Het is dinsdagmiddag het zesde uur: mentorles. Ik doe de deur open, de leerlingen stuiven langs elkaar naar binnen en van achteren naar voren vullen de stoelen zich. De jongens op de achterste rij gooien propjes papier en een pen naar elkaar. De meiden daarvoor zitten met elkaar te kletsen en te lachen. Nog verder naar voren zitten sommigen op hun Chromebook of kijken mij aan, wachtend totdat ik zeg dat iedereen zijn of haar Chromebook en telefoon weg moet leggen omdat we gaan beginnen. Zoals altijd.

Column Anouk - ‘Lastige’ pubers die grenzen verkennen

Uitgelicht op: 26-03-2018 om 14:40 in: Deelnemers

Het is de nachtmerrie van elke (beginnend) docent: een groep pubers die op geen enkele manier inzet toont of naar je luistert. Al voordat ik als docent Frans in het onderwijs startte, bekroop mij dit schrikbeeld. Maar over ‘lastige pubers’ valt intussen meer te zeggen. 

Column Martina - 'Heeft u eerder lesgegeven?'

Uitgelicht op: 05-03-2018 om 16:20 in: Deelnemers

Hoe zit het met onze column? Het is de omgekeerde wereld: een van mijn leerlingen, Luuk, stuurde mij deze reminder per mail. Twee weken geleden vroeg ik hem of hij samen met mij een column wilde schrijven over onze belevenissen. Je leest het goed: onze belevenissen. In een lokaal is er een wisselwerking tussen leraar en leerling, dus waarom niet ook in deze column?

Vorige
2 van 37
Volgende