Voorstelling Homonologen

Uitgelicht op: 30-10-2017 om 13:13 in: Alumni

Theatervoorstelling

HOMONOLOGEN

Homo-emancipatie en Nederland zijn twee handen op één buik, toch? Helaas hebben lesbiennes, homo’s, bi’s en transgenders (LHBTQI’s) het moeilijker dan vaak wordt gedacht, ook op de middelbare school. Sinds december 2012 is voorlichting over seksuele diversiteit op middelbare scholen verplicht. Wij leveren hier een creatieve bijdrage aan door middel van een theatervoorstelling gebaseerd op persoonlijke verhalen: Homonologen.

Omschrijving

Homonologen bundelt verhalen van allerlei soorten mensen: hetero, bi, homo, stoer, lief, scholier, student, mentor, vader, dominee, zus en buurjongen. Zes jonge spelers vertellen deze verhalen over homoseksualiteit in het klaslokaal.

Homonologen is een relevante, persoonlijke en intieme voorstelling gebaseerd op waargebeurde verhalen en gespeeld door jongeren die zelf homoseksueel zijn en hiermee omgaan binnen hun familie, vriendengroep en religie. De voorstelling speelt in de klas, dicht op het publiek. Daarom zullen middelbare scholieren de voorstelling niet snel vergeten. Na afloop van de voorstelling bieden we ruimte voor vragen en discussie onder leiding van ervaren voorlichters van het COC.

Sinds mei 2015 is Homonologen in de regie van Eline Roozeboom te zien op middelbare scholen in het land.

Doel

Homonologen stimuleert op een vernieuwende en creatieve manier kennis en wederzijds begrip over homoseksualiteit. Wij geloven dat homo-intolerantie vooral voortkomt uit onwetendheid. Homonologen laat middelbare scholieren zien dat homoseksualiteit net zo spannend, kwetsbaar, mooi, lelijk, heftig of saai kan zijn als heteroseksualiteit. Het laat zien dat twijfelen mag. Want wat als je het gewoon nog niet weet: hetero of homo of bi of allemaal niet of allemaal een beetje?

De voorstelling is toegankelijk, grappig en confronterend. Via de personages en hun verhalen leert de toeschouwer zichzelf, maar ook vrienden, klasgenoten en docenten beter begrijpen.

Doelgroep

We richten ons op middelbare scholieren tussen de dertien en zeventien jaar, een leeftijd waarop jongeren volop bezig zijn met liefde en seksualiteit. Zij vormen een mening en zijn gevoelig voor die van leeftijdsgenoten. Daarnaast richten we ons op onderwijzend en onderwijsondersteunend personeel, omdat zij een groot deel uitmaken van de omgeving waarin scholieren opgroeien.

We hebben ook ervaring met het spelen in het speciaal onderwijs en kunnen de voorstelling desgewenst aanpassen aan de doelgroep. Zo speelden we eerder voor slechtziende en slechthorende leerlingen.

Duur

De voorstelling duurt ongeveer drie kwartier. De duur van de hierop volgende workshop wordt aangepast aan de duur van een lesuur en de wensen van de school.

Prijs

De prijs van de voorstelling is afhankelijk van het aantal voorstellingen dat de school afneemt. We hanteren de volgende prijzen:

  1. voorstelling:                € 295
  2. voorstellingen:            € 570 (€20 korting)
  3. voorstellingen:            € 820 (€65 korting)
  4. voorstellingen:            € 1040 (€140 korting)

Na de voorstelling raden wij aan een workshop aan om het gesprek met de leerling onder professionele begeleiding voort te zetten. Hieraan zijn de volgende kosten verbonden:

  1. workshop:                    € 125
  2. workshops:                  € 240 (€10 korting)
  3. workshops:                  € 345 (€30 korting)
  4. workshops:                  €440 (€60 korting)

Voor voorstellingen en voorlichtingen verrekenen we tevens de reiskosten. Hiervan wordt indien gewenst op voorhand een indicatie gegeven (het is afhankelijk van welke cast er speelt). Bovenstaande bedragen zijn exclusief 6% BTW. Kortingen gelden bij voorstellingen die op dezelfde dag plaatsvinden.

Homonologen is cultuurkaart acceptant.

Plaats

We spelen de voorstelling bij voorkeur in klaslokalen om het intieme karakter te behouden. We zijn met onze verhalen te gast in de wereld van de scholier. We brengen een nieuwe sfeer in hun vertrouwde omgeving. Om de veiligheid onder het publiek te waarborgen voegen we niet zomaar klassen samen. Indien gewenst is het wel mogelijk om voor maximaal twee klassen te spelen in een andere intieme ruimte, bijvoorbeeld een afsluitbare aula of een groot lokaal.

Benodigdheden

Het is fijn als de volgende faciliteiten aanwezig zijn:

- Een skelet (onderdeel van het decor);

  • Een ruimte die afgesloten is met muren en deuren (dus geen leerplein, of patio bijvoorbeeld);
  • Drie stoelen voor de spelers;

- Een tafel;

- Stoelen voor het publiek.

Graag zouden wij drie kwartier voor aanvang van de voorstelling de speelruimte gereed willen maken. Houd er rekening mee dat er tijdens de voorstelling muziek wordt gedraaid en luid wordt gesproken, waardoor het niet handig is om naast een lokaal te spelen waarin een toets gemaakt wordt.

Voorbereiding

Op aanvraag is er een gratis lesbrief en educatiemateriaal beschikbaar die docenten ter voorbereiding op de voorstelling kunnen gebruiken.

Meer informatie

Voor vragen kun je contact opnemen met Eline Roozeboom via homonologen@gmail.com of 06-14402298.

Zie ook onze website: www.homonologen.com


We verheugen ons op een prettige samenwerking en samenleving.