Column Pleuni - De mooiste baan van de hele wereld

Uitgelicht op: 16-05-2018 om 11:40 in: Deelnemers

“Oh wow wat goed van je!” “Jeetje, dapper zeg.” “Knap!” “Wat onbaatzuchtig!” De reacties die ik krijg als ik zeg dat ik docent ben zijn toch iets anders dan de reacties die ik kreeg toen ik bij een bank werkte. Ik voel me altijd een beetje ongemakkelijk als ik dit soort reacties krijg. Ik vind mijn baan niet per se dapper of knap of onbaatzuchtig of supergoed van mezelf. Ik vind het vooral heel erg leuk, grappig, en enorm veel waardering en voldoening geven.

Column Bart - Te vroeg volwassen

Uitgelicht op: 08-05-2018 om 07:48 in: Deelnemers

Woensdag 3 januari 2018. Ik ben net terug van een heerlijk weekje skiën tijdens de kerstvakantie en heb als vooruitzicht nog een aantal dagen relaxen en weer langzaamaan in het ritme komen voor de tweede helft van het schooljaar. Wie had gedacht dat het totaal anders zou lopen?

Column Peter - In gesprek

Uitgelicht op: 04-05-2018 om 14:21 in: Deelnemers

Vrijdagmiddag, vlak voor de vakantie. Ik neem een diagnostische toets af bij havo 4 en zie dat één van mijn leerlingen, Kevin, bijzonder snel klaar is. Ik bekijk zijn blaadje en zie dat hij in plaats van de toets te maken, heeft opgeschreven waarom dat niet gelukt is en hoe hij zijn prioriteiten op dat moment anders stelde.

Column Daan - Sta eens stil

Uitgelicht op: 24-04-2018 om 16:50 in: Deelnemers

Als ik vertel dat ik natuurkunde heb gestudeerd en terechtgekomen ben op een middelbare school, dan gebeurt er soms iets interessants. Een reactie die ik dan namelijk vaak krijg, is dat mensen het zo goed vinden dat ik een universitaire studie heb gedaan en dan tóch kies voor het leraarschap. Dat ik niet voor het grote geld ben gegaan en niet geïnteresseerd ben in carrière maken, want tja, docenten verdienen niet zo goed toch? En daarbij is er ook geen carrièreladder waar je op kan klimmen. Ergens is dat natuurlijk positief, dat mensen reageren dat ze het mooi en goed vinden, maar wat ik tegelijkertijd ook hoor, is dat ik oh zo nobel ben dat ik me opoffer voor de samenleving om voor een klas te gaan staan en niet verder te groeien op de carrièreladder.

Column Gepko - Observeer, leer en waardeer

Uitgelicht op: 05-04-2018 om 18:57 in: Deelnemers

De leerlingen staan al voor de deur van het lokaal te wachten. Het is dinsdagmiddag het zesde uur: mentorles. Ik doe de deur open, de leerlingen stuiven langs elkaar naar binnen en van achteren naar voren vullen de stoelen zich. De jongens op de achterste rij gooien propjes papier en een pen naar elkaar. De meiden daarvoor zitten met elkaar te kletsen en te lachen. Nog verder naar voren zitten sommigen op hun Chromebook of kijken mij aan, wachtend totdat ik zeg dat iedereen zijn of haar Chromebook en telefoon weg moet leggen omdat we gaan beginnen. Zoals altijd.

Vorige
2 van 51
Volgende