Kees - 1984 - 2e tranche

MA opleiding: International Development Studies
Schoolvak: Maatschappijleer

December 2012

De belangrijkste reden voor mij om te solliciteren voor Eerst de Klas was dat ik me in de breedte wilde ontwikkelen om te ontdekken waar ik me daarna verder in wilde verdiepen. Het onderwijs leek me interessant, maar deze sector was mij te onbekend om hier volledig voor te kiezen. De combinatie met het bedrijfsleven leek mij dan ook een perfecte manier om verschillende werelden te leren kennen.

Ik vond de twee jaar EDK geweldig leuk en dat komt vooral door de enorme variatie die je tijdens het programma hebt. Het combineren van de lerarenopleiding, het werk op school en de opdrachten bij de bedrijven (in mijn geval de RET en TNO) is soms moeilijk, maar zorgt er ook voor dat je geen moment in de sleur raakt. Ondanks dat ik op vrijdag ook vaak heel vroeg op moest staan, had ik op donderdag vaak het gevoel dat het weekend begon: je bent op vrijdag met zulke andere dingen bezig dat je de (soms zware) schoolperikelen even kan vergeten. Daarnaast kom je op bijzondere plekken waar je anders niet komt en wordt er heel veel in jou en jouw ontwikkeling geïnvesteerd. Ook vorm je samen met de andere EDK’ers al heel snel een hele hechte groep. Dat is fijn op momenten dat dingen misschien niet lopen zoals je zou willen, maar het is vooral ook leuk om alle mooie dingen die je meemaakt met elkaar te delen.

Ik werk nog drie dagen per week op de school waar ik tijdens EDK ook werkte. De andere twee dagen ben ik samen met een andere alumnus actief als sociaal ondernemer. We willen verschillende werelden dichter bij elkaar brengen, bijvoorbeeld door mensen een baan als docent te laten combineren met een andere baan. Op dit moment zijn wij bezig dit op verschillende manieren te stimuleren. Ook geven we geregeld trainingen en workshops. Uiteraard heeft de variatie die wij hebben ervaren tijdens EDK ons hiertoe geïnspireerd. Ik ben erachter gekomen dat ik veel afwisseling wil in mijn werk. Hoewel je hier tijdens EDK niet aan ontkomt, moet je het daarna zelf organiseren. Dat gaat me op dit moment goed af!

 

“Door de diversiteit binnen het programma van Eerst de Klas denk ik mij breed te kunnen ontwikkelen. Ik verheug mij op twee volle jaren van zelfontplooiing met een steile leercurve.”